woensdag, april 26, 2006

Jong en dynamisch



Ik was een jaartje of 17 toen de eerste serieuze relatie zich aandiende in mijn leven. De uitverkorene was de beeldschone J uit Katwijk aan Zee. J was een hele lieve, toegewijde, aantrekkelijke en hoogst intelligente jonge dame, zeg maar de vrouwelijke versie van mijn persoontje. Het had mij dan ook veel moeite gekost om haar mijn vaste vriendinnetje te maken en ik was echt van plan oud met haar worden.
Ze was een echte katwijkse, weliswaar zonder accent (thank god), maar opgevoed met de normen en waarden die bij een doorsnee katwijks gezin horen. Volgens goed katwijks gewoonte kwam zondagmiddags de hele familie bij opa en oma in de achterkamer bijeen om daar een borreltje te drinken en de belevenissen van de voorgaande week te bespreken.

Een van J’s lievelingooms was oom Henk, een degelijke, immer in 3-delig grijs pak getogen man (met sinterklaas-bril!) die zichtbaar kon genieten van dit wekelijks familie onderonsje. Dat zijn kleine nichtje al een paar weken hetzelfde allochtone vriendje meenam vond ie volgens mij best leuk. Langzamerhand ontstonden er zich geanimeerde gesprekken tussen ons waarbij oom Henk altijd wat goedbedoelde levenslessen meegaf.

Van één van deze dialogen weet ik de letterlijke tekst nog. Het was net nadat ik mijn rijbewijs gehaald had, ik zal net 19 jaar geweest zijn. Van het beetje geld dat ik gespaard had, had ik een auto gekocht, een rode ford escort uit 1972. Zo trots als een oude dief vertelde J en ik de familie dat we voor het eerst samen met de auto op vakantie zouden gaan naar Valkenburg.

Oom: “Valkenburg? Je bedoelt Valkenburg in Limurg?”
Ik: ”Ja……dacht u misschien Valkenburg bij Katwijk?”
Oom: ”Maar jongen…weet je dat zeker…dat jullie dat willen?”
Ik: “Hoe bedoelt u? Ik rij al een maand of 3 schadevrij hoor”
Oom: ”Dat zal best…maar wat ik eigenlijk bedoel…..zou je dat wel doen? Het is ruim 3 uur rijden hoor!”
Ik: “Dat kan best kloppen ome Henk, maar wat is daar mis mee?”
Oom: ”Jongen…durf je dat wel aan, zo’n hele trip?”
Ik: “Nou…..sja……valt toch wel mee?”
Oom: ”Tante Gerda en ik gaan al meer dan 20 jaar naar Valkenburg, maar de laatste jaren gaan we met de trein. We vinden het te ver”

Even ter info: Ome Henk was toendertijd 43 jaar oud, dronk citroenjenever, rookte ouwe-lullensigaren en had het motoriek van Elvis in zijn nadagen.

Vanwaar dit verhaal?

De meesten van jullie die mij weleens gezien hebben zal het ongeloofwaardig in de oren klinken, maar t’is toch niet gelogen…..afgelopen vrijdag werd ik 43 jaar. En wat doe ik allemaal nog?

- Ik voetbal
- Ik geef training
- Ik fitness
- Ik speel in een band
- Ik rij (nog) 2x per jaar naar een verre vakantiebestemming
- Ik sex (als de vorm en juiste sfeer er is).



Ik vier het al jaren in bescheiden kring want ik hou niet van verplichte feestje en ook niet om zonder noemenswaardige reden het middelpunt van de belangstelling te zijn. Jarig zijn vind ik namelijk geen prestatie.

Gek eigenlijk want toen ik nog een klein mannetje was een verjaardag altijd een heuglijke dag. Trakteren op school, het partijtje, de kadootjes…...ik kan er zowaar nog nostalgisch van worden. Ik was vroeger altijd heel erg jarig en iedereen moest het ook weten. Ik nodigde zoveel mogelijk kennissen en familie uit want ik was slim genoeg om te beseffen dat daarmee de kans op kadoos evenredig steeg.

Ik denk dat ik het weer een keer ga proberen, weet nog niet wanneer, maar ik beloof jullie dat ik (samen met mijn vrouw) een feest ga geven. Sleutelwoorden zijn: live-muziek, disco, dresscode, thema, eten en drinken. Tot dan!