woensdag, maart 01, 2006

Je suis un rockstar




Zaterdag 25 februari. Vandaag ga ik met de MVKV4-band (http://members.lycos.nl/mvkv4/) voor de 3e keer optreden in een vrouwengevangenis. Na een eerder optreden in de PI Nieuwegein is dit alweer de 2e keer in Nieuwersluis. Tijdens de heenreis probeer ik me rustiger voor te doen dan ik daadwerkelijk ben, want vandaag is het quality-day. Hoe dichter we Nieuwersluis naderen hoe meer de adrenaline door mijn lijf giert. Optredens in vrouwengevangenissen...pfff.. het zal nooit wennen en om eerlijk te zijn wil ik er ook niet aan wennen. Het idee dat wij - een band louter bestaande uit 6 gesjeesde muzikanten (een uitzondering nagelaten) - onderweg zijn naar ca 240 langdurig opgesloten, gezonde, vrouwen en daar de boel gegarandeerd plat gaan spelen. Dit wordt een acht uur durende erectie, een vleesgeworden foute fantasie, een hoge notering in mijn natte-dromen top-10. Tijdens de briefing door de aantrekkelijke penitentiair bewaarster gedragen de bandleden (dus ik ook) zich super-primair, de humor is zoals vaak te plat en goedkoop voor woorden en de daar opvolgende lachsalvo's een tikje nerveus . Alle ingrediënten aanwezig dus voor een typische mannendag en typerend is dat negatieve zaken dan makkelijk worden vergeten. Bv het fysieke aspect... 7:30 verzamelen voor de heenreis, dat doet een normaal mens niet op z'n vrije zaterdagochtend? Het leven van een rockster gaat zeker niet over rozen. O ja het budget dan.....weinig dus... lowbudget tegen een tarief waar onze gitarist zijn plectrum nog niet te voorschijn voor haalt. Deze opwindende ervaring en de bevestiging dat is waar het om gaat, meer niet.

Om 10:30 gaat de deur open en komen de eerste meiden binnen. Wat me opvalt is de enthousiaste blik, maar ook de verlegenheid die je in sommige ogen ziet. Voordat we muziek maken wordt er al gedanst en de bandleden kijken elkaar veelbetekenend aan. Het is feest...en niet alleen voor de gedetineerden! We zien buiken, bipsen, borsten deinen op onze muziek alsof we een echte band zijn. En na afloop van een optreden, als de dames schoorvoetend de zaal verlaten, fluisteren ze ons dingen ondeugende dingen in onze rode oortjes. Een dame op de 2e verdieping maakt middels haar lichaamstaal aan onze gitarist duidelijk dat hij meer dan welkom is. Iets in mij zegt me dat dit niet voor een kopje thee met cake is.

Een paar nummers uit onze vaste jailhouse-setlijst:

Sexmachine
You can leave you're hat on
Let's talk about sex
Kiss
Banana
Jumbala


Om 15:00 rijden we de poort uit. Plakkerig van het opgedroogde zweet, stramme benen van de te lange sets. Immers, we zouden maar 2 x 1 uur per set spelen, maar opgezweept door aanstekelijke danspartijen en gedreven door bijbehorende hormonen speelden we totaal 3 uur. Vooraf snel ook nog wat geïmproviseerde merengue-muziek ingestudeerd voor de zuid-amerikaanse dames. En ja..het resultaat? Precies wat we ervan gehoopt hadden..... Onze drijfveer?

Het is de lief, lief, lief, lief, liefde voor muziek! Maar niet heus dan.....

Ter info:

Vrouwen in de gevangenis (bron http://www.dji.nl/) Op een gemiddelde dag zitten er circa 860 vrouwen in Nederlandse gevangenissen. Daarbij zijn niet de vrouwen meegerekend die illegaal in het land zijn en uitgezet moeten worden. Gedurende het hele jaar zijn er ongeveer 3.000 vrouwen die korte of langere tijd in detentie verblijven. Inclusief de vrouwen die in vreemdelingenbewaring verblijven, zitten er jaarlijks rond de 4.000 vrouwen vast.Welke delicten?De helft van de vrouwen komt in de gevangenis terecht wegens overtreding van de Opiumwet. Naast drugssmokkel zijn diefstal en vernieling de delicten waarvoor vrouwen veelal veroordeeld worden. Een klein aantal vrouwen wordt gedetineerd voor geweldsdelicten, vaak in de relationele sfeer. De meerderheid van de gedetineerde vrouwen valt in de leeftijdsgroep van 20 tot 30 jaar.

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Jeetje zeg! Wat vrouwen al niet doen om een optreden van jullie te mogen meemaken :D

di mrt 07, 02:54:00 p.m.  
Blogger Ricks-Ja said...

Sja...sommige begaan speciaal een misdaad om alleen al bij een optreden te kunnen zijn.

wo mrt 08, 11:34:00 a.m.  

Een reactie posten

<< Home